lördag 19 april 2008

Orginal eller kopia?

Jag har ett stort intresse i datorer och satellit tv. Därför har jag en satellitmottagare av märket Dreambox. Dessa mottagare har stor potential eftersom den köps helt utan mjukvara och man får själv programmera den i en variant av Linux. Det finns då små enkla grunder som man kan ladda ner från Dreambox hemsida som i princip inte inehåller mycket mer än info om olika satelliter och dess placering. Sedan finns det då olika team som gör mer färdiga paket som innehåller allt från olika emulatorer till internetkoppling mot vädersidor och allt möjligt annat.

För ett par månader sedan dök det upp kinesiska kopiar på Dreamboxmottagare till ungefär halva priset. Dreambox har gått ut och varnat för de här boxarna och har på sin hemsida visat på olika skillnader i själva hårdvaran och sedan satt sig på kammaren och funderat på hur man skulle kunna stoppa dessa så kallade kloner. I veckan kom hämnden Eftersom kineserna inte själva utvecklar någon mjukvara kommer ju alla kloner att laddas med dreambox mjukvara och de som gjort detta fick sig en överraskning. På tv kommer det upp ett meddelande "Clone detected...bye bye" och sedan dör boxen och ingen har lyckats få liv i sin klon sedan.

Dreambox byggde alltså in ett "virus" i sin mjukvara som upptäcker om mottagaren är äkta eller kopia och "dödar" sedan kopian. Så ser man om sitt hus!

1 kommentar:

Lae i Nordtorp sa...

Så skall en slipsten dras.